Vindeltrappen

Vindeltrappen – Selvaags logo

Den utvendige vindeltrappen er Selvaags symbol på nytenkning, pionerånd og opprørskhet. Men trappen selv er fortsatt forbudt i Oslo.

Aldri har vel en trapp vært utsatt for så mye debatt som den som på 1950-tallet ble bygget på Bestum. Men etter to års behandlingstid ga bygningsrådet i Oslo meget motvillig Selvaag dispensasjon til bygging.

”Meget farlig trapp…”

Motstanden var først og fremst begrunnet i at trappen ikke var innbygd, og at den dermed kunne være ”meget farlig”. For å gi dispensasjon, krevde derfor bygningssjefen at Selvaag måtte deponere et beløp tilsvarende hva det ville koste å bygge inn trappen om beboerne etter fem år ønsket det.

Nøyaktig fem år senere gikk bygningssjefen personlig fra dør til dør, men ikke en eneste av dem han traff ønsket trappen innkledd. Beboerne hadde nemlig erfart fordelene med den utvendige trappen: Ikke opptok den plass innendørs, ikke var den noe støyproblem, ikke kom det inn røyk- og matlukt via trappeoppgangen og ikke var det noen problemer med trappevask eller ising (på grunn av oppvarmede trinn). I tillegg var den høyrevridd, slik at brukerne naturlig gikk opp i den korte og bratte innersvingen, og ned i yttersvingen hvor det er stor bredde på trinnene.

Provosert

Alle de gode erfaringene gjorde imidlertid ikke nevneverdig inntrykk, og trappen ble forbudt i Oslo. Til tross for at den er godkjent i alle andre aktuelle kommuner, gjelder forbudet fortsatt i hovedstaden. I et leserinnlegg så sent som i 1995 gikk Olav Selvaag gjennom saksprosessen i Oslo.

Han avsluttet med følgende kraftsalve: ”Som en kuriositet kan nevnes at det var dette vedtaket som gjorde at jeg på ert og for å ergre myndighetene og for å bevare minnet om deres ”klokskap”, valgte den høyrevridde vindeltrapp som logo for Selvaagbygg».

I dag er Vindeltrappen logo for hele Selvaag-konsernet.