Vi bruker informasjonskapsler for å gjøre din opplevelse av våre nettsider så god som mulig. Les mer om personvern og informasjonskapsler her.

Kunst og kultur

Med over 1500 verk er Selvaag Art Collection i dag en av Norges største private kunstsamlinger. En stor del av samlingen er utplassert der folk bor, jobber og ferdes.

Scroll ned

Tradisjonen

Selvaag har lange tradisjoner med å bruke kunst til å forskjønne omgivelsene.

Gleden ved å dele kunst har blitt ført i arv, og startet da sivilingeniør Olav Selvaag utplasserte de første 23 skulpturene på Veitvet i Oslo – der vi i tillegg til boligene bygget landets første shoppingsenter.

«Det er hyggelig om kunst er estetisk vakkert, men det er mer spennende om det vekker følelser, om betrakteren synes det er morsomt, eller tenker: «Hvorfor i all verden?».
FREDERIK SELVAAG

Mot det moderne

Gjennom tre generasjoner har Selvaag satt ut flere enn 600 skulpturer og kunstverk i sine nærings- og boligprosjekter. Flere hundre tusen mennesker har bodd i en Selvaag-bolig og har vokst opp med en bronseskulptur i nabolaget. Mange forbinder derfor Selvaag med figurativ kunst.

Peer Gynt-parken på Løren

De siste årene har Selvaag tatt skulpturinteressen flere skritt videre, blant annet gjennom etableringen av Peer Gynt-parken på Løren. Her kan du se 23 spennende og flotte skulpturer som illustrerer ”Peer Gynt” av Henrik Ibsen.

Skulpturparken på Tjuvholmen

Tjuvholmen, som er en av Oslos nyeste bydeler, er bygget ut av Selvaag og Aspelin Ramm Gruppen gjennom selskapet Tjuvholmen KS.

Her er Selvaags årelange tradisjon med kunst kombinert med interessen for samtidskunst

Skulpturparken på Tjuvholmen åpnet høsten 2012, og inneholder en rekke skulpturer fra noen av etterkrigstidens internasjonalt mest anerkjente kunstnere: Anish Kapoor, Franz West, Louise Bourgeois, Peter Fishli & David Weiss, Ellsworth Kelly og Paul McCarthy. Skulpturparken er tegnet av den verdenskjente arkitekten Renzo Piano. Det er også han som har tegnet det nye Astrup Fearnley museet på Tjuvholmen.

I still believe in Miracles

De siste 20 årene har Olav og Gunnar Frederik Selvaag bygd opp en betydelig samling av samtidskunst, og i 2018 viste de deler av samlingen i utstillingen «I Still Believe in Miracles» på Astrup Fearnley Museet.

Dette prosjektet var en mulighet for å kombinere Selvaags årelange tradisjon med kunst, med  interessen for samtidskunst.

1948

Ekeberghuset. Olav Selvaag bygger Ekeberghuset i Oslo, på en tredjedel av tiden og til en tredjedel av prisen som var vanlig på den tiden. Det blir starten på en lang historie av nyvinninger innen boligbygging.

1951

Ekeberghuset. Olav Selvaag bygger Ekeberghuset i Oslo, på en tredjedel av tiden og til en tredjedel av prisen som var vanlig på den tiden. Det blir starten på en lang historie av nyvinninger innen boligbygging.


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/web1/selvaag/selvaag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/pb-timeline.php on line 15

1951

Serieproduksjon. Selvaag bygger Norges første serieproduserte boliger på Bestum i Oslo. Standardisering og seriebygging av boliger er et viktig bidrag til å løse boligmangelen etter krigen.

1958

Skulpturelt engasjement. Selvaag starter tradisjonen med å signere boligområder med skulpturer. Siden den gang har selskapet utplassert nærmere 600 skulpturer i tilknytning til boligområder og næringsbygg

1998

Tatlergården. Olav og Frederik starter sin samling av internasjonal samtidskunst til utplassering i tilknytning til ulike prosjekter. Til varehuset Tatler i Bogstadveien kjøper de en fotoserie
av Nobuyoshi Araki og skulpturen «Edge II» av Antony Gormley, som henger ut fra husveggen. I dag er denne utplassert på den ene ytterveggen av Astrup Fearnley Museet.


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/web1/selvaag/selvaag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/pb-timeline.php on line 15

1999

Løren. Forsvaret flytter fra Løren. Det over 44 mål store området blir utgangspunkt for en helt ny bydel. Ole Gunnar Selvaag utlyser en internasjonal skulpturkonkurranse med temaet Peer Gynt.

2003

Tjuvholmen. Sammen med arkitekt Niels Torp vinner
 Selvaag konkurransen om å bygge ut Tjuvholmen. Kunst er en viktig del av vinnerforslaget «Utsyn». I samarbeid med Aspelin Ramm utvikler Selvaag området med leiligheter, restauranter og shopping. I tillegg arbeider de videre med kunstdestinasjonen og ønsket om å få Renzo Piano til å tegne et museum i verdensklasse. Foto: NTB Scanpix

2005

Plussboliger. Selvaag starter med Plussboliger, et boligkonsept som retter seg mot boligkjøpere som ønsker ekstra service, opplevelser og trygghet. I alle Plussprosjektene er det et bemannet serviceområde, som er utsmykket med billedkunst fra Selvaagsamlingen.

2006

Peer Gynt-parken. I Henrik Ibsen-året 2006 åpner Selvaag Peer Gynt-parken på Løren, etter en internasjonal konkurranse. Parken består i dag av 23 skulpturer, av kunstnere fra 10 ulike land. Alle skulpturene viser ulike scener fra Ibsens verdenskjente drama.

2011

A House to Die In. I 2011 kommer Bjarne Melgaard til Olav og Frederik med en idé
om å lage en skulptur formet som et hus. De kobler på Snøhetta, og sammen utvikler de «A House to Die in», et hus som skal fungere som Melgaards bosted og atelier, i nabolaget til kunstnerkolonien på Ekely. Prosjektet, som har vært vist i London, Innsbruck og Oslo, skaper både begeistring og debatt.Bystyret i Oslo vedtok imidlertid å be byrådet stoppe planforslaget for Jarlsborgveien 2 etter pbl pgf 12-11. Det positive er at flere interessenter – både nasjonale og internasjonale -har meldt seg for å få lov til å oppføre huset på annen eiendom.


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/web1/selvaag/selvaag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/pb-timeline.php on line 15

2011

50 000 boliger bygget. Den historiske begivenheten feires ved at Selvaag Bolig gir bort en Start-bolig på Løren. Over 70 000 unge i alderen 18-34 år deltar i trekningen.

2012

Astrup Fearnley Museet. Astrup Fearnley Museet kan endelig flytte inn i museumsbygget som Renzo Piano har tegnet på Tjuvholmen. Den verdenskjente arkitekten har tegnet både museet og skulpturparken utenfor. Oslo har fått en ny kunstdestinasjon i verdensklasse.

2012

Skulpturparken på Tjuvholmen. Skulpturparken åpner høsten 2012, og inneholder en rekke skulpturer fra etterkrigstidens internasjonalt anerkjente kunstnere: Anish Kapoor, Franz West, Louise Bourgeois, Peter Fishli & David Weiss, Ellsworth Kelly og Paul McCarthy.

2013

A Chair for Man and his Spirit. Olav og Frederik treffer Marina Abramović i forbindelse med hennes første separatutstilling i Oslo. De kjøper verket «A Chair for Man and his Spirit» , som fraktes i sin helhet med båt fra New York. Verket plasseres i hagen utenfor Selvaags kontor på Madserud. Når Selvaag flytter til nye kontorer i Silurveien på Ullern, flyttes verket med.

2015

Veneziabiennalen. Selvaag er en av sponsorene for den nordiske paviljongen under Veneziabiennalen, en av verdens viktigste utstillinger for samtidskunst. I 2015 er Norge vertskap, under ledelse av OCA, Office for Contemporary Art Norway. Det er kunstneren Camille Norment som har ansvaret for den kunstneriske utformingen. Foto: NTB Scanpix

2015

Piano tilbake til Oslo. Selvaag inviterer Renzo Piano som med-kurator for sommerutstillingen på Astrup Fearnley Museet. Piano bidrar i utvelgelsen av verk fra Selvaagsamlingen og utformingen inne i bygget han selv har tegnet. Slik møtes kunsten, parken og bygget.

2018

I Still Believe in Miracles. Sommeren 2018 åpner utstillingen «I Still Believe in Miracles» på Astrup Fearnley Museet. Her stilles det ut opp mot 100 verk fra Selvaag Art Collection. Per 2018 har Selvaag utplassert over 650 verk i sine bolig- og næringsområder.

Se hele tidslinjen

Selvaag Art Collection

Les mer om samlingen på Selvaag Art Collection sine hjemmesider.